^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

Sajt www.naos.org.rs koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu i ubrzaju vam učitavanje sadržaja. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom privatnosti i Uslovima korišćenja.

Nacrt novog ZOM-a

okrugli_sto    Na poslednjem okruglom stolu održanom u Streljačkom klubu „MUŠ“, u Beogradu, svoje amandmane na Nacrt novog Zakona o oružju i municiji su izneli Dragan Leštarić-direktor kompanije TTT iz Lazarevca, Bogdan Ristivojević dopisnik magazina Kalibar i predstavnici Lovačkog saveza Srbije. Najveći broj amandmana je prihvaćen.

    Moma Matić, jedan od koordinatora na izradi Nacrta novog ZOM-a je  veoma zadovoljan nakon održanog okruglog stola i kaže da su amandmani gospodina Leštarića i gospodina Ristivojevića bili veoma konstruktivni i da su njima uklonjene moguće dvosmislenosti i nedorečenosti nekih članova Zakona. Usvojena rešenja su  bila naročito korisna  u polju definicija pojedinih pojmova kao što su definicija kolekcionarskog oružju i definicija lovačkog  oružja koje su proširile mogućnost izbora budućih vlasnika oružja. Npr. prema novoj definiciji Lovačko oružje je oružje koje je vlasnik prijavio kao takvo bez obzira na model i kalibar. Aleksandar Pantelić, generalni sekretar Lovačkog saveza Srbije je oduševljen novom definicijom lovačkog oružja i ističe da, kada ovaj Nacrt bude usvojen, mnogi lovci će moći u lov na divlju svinju  i šakala sa mnogo većim samopouzdanjem i bez straha da neće moći da se odbrane u slučaju da budu napadnuti.

   Lovački  savez Srbije  je imao tri amandmana od kojih su dva usvojena dok je  treći koji se odnosi na uslove izdavanja odobrenja za nabavku lovačkog oružja ostavljen da se po njemu izjasni Upravni odbor Asocijacije. Ovim amandmanom se predviđa obaveza posedovanja lovne karte kao uslov za dobijanje odobrenja za nabavku lovačkog oružja što je obrazloženo sa sve većim brojem lovokradica sa kojima Savez ima velike probleme i zbog kojih lovačka udruženja trpe velike štete.