^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

Sajt www.naos.org.rs koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu i ubrzaju vam učitavanje sadržaja. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom privatnosti i Uslovima korišćenja.

Formirana pravna komisija


Национална асоцијација за оружје Србије је на  годишњој Скупштини одржаној дана 08.12.2007.  усвојила предлог Управног одбора о формирању Правне комисије.

Потреба  за формирањем комисије је образложена  све већим бројем жалби грађана Србије на рад припадника Минстарства унутрашњих послова. Само у 2007. години НАОС је примио 207 жалби грађана на рад МУП-а.

 

Основни проблеми се односе на неедукованост припадника полиције који често законски неосновано, услед недовољног  непознавања основних одредби Закона о оружју и муницији, врше  одузимање оружја од грађана .

 

 

voltran

 

Како су наши судови веома ефикасни, док грађани докаже супротно, протекне у просеку 2-4 године. Један од драстичних примера је случај одузимања оружја од Саве Радоша на стрелишту Космај. Полиција  је написала прекршајну пријаву по којој се Радош терети да је носио оружје  на јавном месту иако је Космај регистровано стрелиште које користи чак и МУП.

 

 

 

 

  

Старт пиштољ BLOW-VOLTRAN

   

Правну комисију чини:

  1. Обрадовић Драган, председник Окружног суда Ваљево
  2. Матић Мома, Инспектор МУП-а у пензији
  3. Батрићевић Слободан, адвокат
  4. Мишковић Јасмина, судија
  5. Антић Ана, адвокат

За председника Комисије је изабран Драган Обрадовић.

pla315_k

Комисија ће се састајати једном месечно да размотри  приспеле жалбе и преузме све да би заштитила грађане у случајевима када су њихова права угрожена.

 

Такође, одлуком Скупштине НАОС-а, Правна  комисија је добила задатак да добро испита случај Стартног оружја са припадајућом муницијом и поднесе тужбу против Министартсва унутрашњих послова и Министартства за економију и регионални развој, уколико постоји правни основ.

 

 

Метак 9 mm PA BLANK

 

Поменута два министaрства су у више наврата дозволила легалан увоз ових направа које су, по садашњем Мишљењу МУП-а, нашим законом о оружју и мунницији забрањене јер спадају у гасно оружје.

 

Посебнo наглашавамо да од тренутка издавања дозвола до данас није дошло до измена ЗОМ-а у овом сегменту. Тренутно је у Србији око 10 000 власника Стартног оружја.