^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

Sajt www.naos.org.rs koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu i ubrzaju vam učitavanje sadržaja. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom privatnosti i Uslovima korišćenja.

Ogi Orlić - PROGRAM SIGURNOSTI I ZAŠTITE DECE OD ORUŽJA


Projekat ima nameru da započne pionirski rad na polju edukacije dece uzrasta 5-12 godina u oblasti prevencije od ozledjivanja prilikom slučajnog ili namernog (kroz igru) dolaska u dodir sa oružjem ili eksplozivnim napravama. Projekat je odobren od Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije. 

  • Potrebu za ovom vrstom projeka su uslovili sledeći problemi: 
  • U zemlji prema podacima UN, postoji preko 3 miliona cevi, dok je svega 1,2 miliona  registrovano prema zvaničnim podacima MUP-a Srbije.
  • Zakonom je nedovoljno regulisano držanje oružja u kući.
  • Područje zahvaćeno sa dugogodišnjim ratovima, direktno i indirektno, postalo je vrlo opasno tlo za odrastanje.
  • Usled visoke stope kriminala deca se sve češće susreću sa odbačenim oružjem na ulici, pored reke, u parku itd.
  • Maloletna delikvencija je u stalnom porastu.
  • Dete nema „pravo na izbor“ odnosno pravo da mu se predoče konsekvence igranja sa oružjem. 

Putem interaktivnog i deci razumljivog edukativnog programa „Ogi Orlić“, deci se na najefikasniji mogući način predstavlja opasnost od dodira oružja (oružje nije igračka)  i ukazuje na način ponašanja u situaciji kada se susretnu sa oružjem. Indirektno program će uticati i na svest roditelja, naročito onih roditelja čija deca  uzmu učešće u programu. Svako dete učesnik u programu će da dobije „Uputstvo o pravilnom skladištenju oružja“, brošuru  koju će da ponesu roditeljima. Ovo je takodje važan deo  programa jer su roditelji prva linija zaštite dece od kontakta sa oružjem.