^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

Održana skupština NAOS-a

ОДРЖАНА РЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА НАОС-а

     У суботу 25. марта 2017. године, у просторијама Клуба спортиста „Партизан“, у Београду, одржана је редовна годишња Скупштина Националне асоцијације за оружје Србије. Скупштина је протекла у конструктивном раду делегата и трајала око четири сата.

IMG 2351     Након усвајања дневног реда и радних тела седнице: радног председништва од три члана: Мр Зорице Суботић председнице Асоцијације, Пантић Петра, председника Скупштине и Петрониијевић Зорана председника Сектора произвођача и трговаца ловачким и спотрским оружјем муницијом и опремом; верификационе комисије у саставу: Марко Николић, Милан Вуковић и Радослав Лазаревић и записничара Душка Илића генералног секретара Асоцијације, рад Скупштине одвијао се према дневном реду.

     У излагању Председнице извештаја о раду НАОС-а за 2016. годину посебно је дат осврт на активности везане за Закон о оружју и муницији који је на снази већ годину дана. Констатовано је да је захваљујући напорима Сектора произвођача и трговаца ловачким и спотрским оружјем муницијом и опремом и раду заједничке комисије Ловачког савеза Србије и НАОС-а забележен напредак у следећим областима:

1. Правилник о обуци у руковању оружјем је ублажен
2. Правилник о лекарском прегледу је ублажен
3. Ублажен је правилник за правила чувања оружја
4. Позајмљивање сличног оружја је враћено на стари систем
5. Заустављена је неконтролисана интернет продаја ваздушног и сигналног оружја

     Такође је констатован још низ различитих појединачних доприноса решавања насталих проблема на терену који су углавном последица погрешног тумачења правилника или закона од стране референата на терену или погрешних усмених инструкцуја добијених од стране Управе за управне послове. Посебно је подвучен резултат рада припадника НАОС-а на пројекту „Док није касно“, РТВ у снимању серијала од три 55 минутне емисије које су биле емитоване у децембру месецу прошле године који покрива теме стања оружја у земљи као културног наслеђа, спорта, законских регулатива и безбедности. Део овог пројекта је снимање и промоција (две промоције у Новом Саду) ауторског пројекта НАОС-а „Оружје није играчка и тачка“ - активна радионица са децом узраста 7-12 година, са циљем едукације како се понашати при сусрету са оружјем кад родитељ није ту. Промо снимак радионице је снимљен у целости као и промо филм у трајању од 4 минута. Пројекат је финансиран из средстава ЕУ и ми смо потписници заједно са ауторима РТВ. 

     Након тога развијена је конструктивна дискусија у оквиру које су делегати износили конкретне проблеме са терена везане за примену ЗОМ-а. Ево неких од предлога:

1. Предложено је да се од ресорног министарства тражи да се оформи комисија у којој би учествовали стручњаци из Војног музеја, Историјског музеја и НАОС-а која би прегледала предато и одузето трофејно оружје у циљу спречавања уништавања националног и историјског блага.
2. Предложено је да приликом наслеђа оружја буде усвојена инструкција да се наслеђивање оружја не дели на више особа што по досадашњој пракси онемогућује наследнике да следе ЗОМ, а оружја годинама остају у МУП-у.
3.  Да се оснује и региструје тело Асоцијације које ће бити орган при Министарству правде а обједињаваће делатност правну, балистичку и статистичку на нивоу Земље.
4. Два делегата су предложила, након дуготрајног искуства НАОС-а са ресорним министарством које се углавном оглушавало на наше иницијативе, да се Асоцијација организује као покрет или неки други вид организације са могућношћу политичког деловања. У вези овог предлога донесена је одлука да се да времена да се чланство изјасни и да на основу тога на следећој Скупштини буде донесен коначан став.
5. Посебно је разматран и проблем „ћутања администрације“ од стране Министарства финансија, а везано за непримерене таксе које се тренутно узимају приликом замене докумената о оружју које су одређене противно закону.

     На крају рада у оквиру дневног реда представљена је и књига „РУЧНО ПУЊЕЊЕ МУНИЦИЈЕ ПРИРУЧНИК“ аутора Петровић Давора и Антић Трајана.

     Поред других изнесених проблема општи закључак је да једино омасовљење чланством може допринети јачању позиције НАОС-а у друштву.

НАОС