^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

Sajt www.naos.org.rs koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu i ubrzaju vam učitavanje sadržaja. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom privatnosti i Uslovima korišćenja.

Izmene i dopune ZOM-a

Знатне олакшице за набављање ловачког и спортског оружја лицима која већ поседују то оружје

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О ОРУЖЈУ И МУНИЦИЈИ

У марту ове 2021. године министар полиције Александар Вулин је донео решење о формирању Радне групе за израду нацрта закона којим се уређује област оружја и муниције. Радну групу, чији је руководилац секретар МУП-а Зоран Лазић, чине 30 чланова а то су представници Министарства унутрашњих послова, неколико министарстава, као и представници цивилног друштва (један из Привредне коморе Србије, два из Ловачког савеза Србије и два из Националне асоцијације за оружје Србије).

municijaДо сада су одржана три радна састанка на којима је рађено на изменама ЗОМ-а у смислу усклађивања дефиниција и појмова, као и категоризације оружја са Директивама Европског парламанта и Европске комисије број 555/2021 од 24. априла 2021. године. Ово усклађивање је приоритетни задатак Радне групе и биће урађен ових месеци.

Други задатак Радне групе биће израда потпуно новог ЗОМ-а, а он треба да се реализује до краја 2022. године.

Mеђу новим дефиницијама је оружје за узбуњивање и сигнализацију (до сада је били стартно и сигнално као и конвертибилно) а које испаљује муницију без пројектила (сврстано је у категорију Ц).

Акустично оружје јесте ватрено оружје које је посебно преправљено за искључиву употребу испаљивања муниције без пројектила, за употребу у позоришним представама, фотографисању, филмском и телевизијском снимању, реконструкцији историјских догађаја, манифестацијама, обуци и сл.

Акустично оружје А и Б категорије могу набављати и држати правна лица и предузетници уз одобрење надлежног органа.

Специјализован музеј, прописан законом о музејској делатности је музеј који набавља, чува, истражује и излаже ватрено оружје, основне делове или муницију у историјске, културне, научне, техничке и образовне сврхе, као и у сврху очувања наслеђа и која је као таква призната од стране надлежног министарства.

Колекционар је свако физичко или правно лице посвећено прикупљању и очувању оружја, основних делова или муниције у историјске, научне, техничке И образовне сврхе, као и у сврху очувања наслеђа, а коме је издата колекционарска дозвола. (Колекционарска дозвола ће се издавати физичким и правним лицима).

Уговор на даљину, у смислу овог закона, је уговор о набавци оружја сачињен у складу са посебним законом који уређује такав уговорни однос, без истовременог физичког присуства уговорних страна, а у складу са одредбама овог закона.

Опрема јесу пригушивачи пуцња и делови пригушивача пуцња и телескопски-оптички нишани са светлосним снопом или са уређајем за електронско појачавање светлости, инфрацрвеним или термовизијским уређајем, као И оквири за кратко оружје капацитета већег од 30 метака и оквири за дуго оружје капацитета већег од 10 метака. Власници акустичног оружја не могу набављати и држати бојеву муницију за то оружје.

Музеји могу без одобрења набављати за потребе своје делатности оружје и муницију А и Б категорије, уз пријаву надлежном органу.

Уведене су и нове исправе за оружје, међу којима Одобрење за набављање оружја и опреме из категорије А; Потврда о пријави о држању оружја и муниције коју поседују музеји, као и Одобрење за набављање муниције за оружје из категорије Б. Посебном одредбом је регулисано да се ове испреве примењују тек од дана приступања наше земље Европској унији.

Надлежни орган ће издати одобрење за набављање ловачког и спортског оружја изкатегорије Б физичком лицу које већ поседује важећи оружни лист (са чипом) за спортско и ловачко оружје, у поступку у којрм се утврђује испуњеност услова само из члана 11. Тачка 4) и 5), што представља олакшицу како за ловце и стрелце, тако и за административно поступање органа.

Онеспособљавање оружја врше овлашћени сервисери и правна лица овлашћена за производњу оружја, док потврду о онеспособљавању издаје правно лице овлашћено за испитивање, жигосање и обележавање ватреног оружја , након утврђивања испуњности услова који су предвиђни прописом којим се регулише онеспособљавање оружја.

За преношење оружја преко државне границе признаваће се важећа Европска дозвола за ватрено оружје: Такво преношење ће се евидентирати на граничном прелазу без издавања одобрења за уношење оружја и муниције у Републику Србију и без наплаћивања такси.

За превоз оружја и муниције за оружје из Ц и Д категорије неће бити потребно одобрење надлежног органа. Одобрење овлашћеним трговцима неће бити потребно за превоз мањих количина ( до 10 цеви) ватреног оружја и муниције (до 5 кг барута у тој муницији).

Рок за замену исправа ће бити продужен за још годину дана, то јест до 5. марта 2023. године.

Душко Илић