^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

Sajt www.naos.org.rs koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu i ubrzaju vam učitavanje sadržaja. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom privatnosti i Uslovima korišćenja.

Nesalomivi 2020.

 

НЕСАЛОМИВИ

Дана 25.10.2020. године по већ устаљеној пракси у организацији Националне Асоцијације за оружје Србије одржан је традиционални турнир у гађању из старог оружја ,,НЕСАЛОМИВИ 2020". Љубитељи старог оружја су се и ове кишне октобарске недеље окупили да размене мишљења, донесу добро очуване примерке времешних лепотана али и да после близу стотинак година испробају њихову функционалност.

Домаћин ,Клуб стрелаца “МУШ" се потрудио, да се присутни гости и учесници осећају безбедно како у просторијама, носећи маске, тако и на ватреној линији.

...кликните за преглед велике слике... ...кликните за преглед велике слике...
Нешто мањи број присутних и учесника је био очекиван и ограничен због тренутне ситуације са КОВИД-ом 19 али и одржавањем још неких турнира у исто време.

У поздравном делу је све присутне поздравила председница НАОС-а Зорица Суботић, нагласивши потребу за оваквим видом безбедне организације свих манифестација па и турнира.Такође је истакла, да су представници НАОС-а били врло активни у току предходне године али да постигнути резултати на измени закона односно новог закона о оружју и муницији су доспели у ћорсокак. Заједничка комисија представника МУП-а и НАОС-а и поред инсистирања представника НАОС-а на заказаним а неодржаним састанцима није скоро ни покренула са почетне тачке горуће проблеме који муче љубитеље оружја у Србији. Наравно, настављамо са активностима за припрему и доношење новог закона, истакла је председница Суботић.
Мањи број изложених оружја на показном столу је надомештен фотографијама ретких и лепо очуваних примерака уз коментаре присутних познавалаца и колекционара оружја.

ЗЕНИТ 4

Издвојили би стрељачку пушку руске производње марке ,,ЗЕНИТ 4" коју би желео да прода члан НАОС-а др Михајло Поповић (0643833824) из Новог Сада. Пушка је калибра 6,5мм, идеално очувана (ниједан метак испаљен), око 7кг тешка а од додатне опреме има диоптерске нишане са убрзивачем, подпазушне наставке за кундак, ремник, блок и ринг мушице, заштитну траку за одсјај као и делимичан алат.

Колекционари су са интересовањем коментарисали друго допуњено издање књиге ,,Оружје и војна опрема" Историјског музеја у Београду, коју је било могуће купити на турниру.

...кликните за преглед велике слике...

Специјални гост турнира је био колекционар и врсни познавалац старог оружја Бошко Вујошевић из Подгорице.
Такмичарски део турнира је протекао у фер борби 24 такмичара од којих је било шест дама. По пропозицијама турнира гађали су на 15 метара, 3 пробна и 5 метака за пласман.

Даме, које одлуком НАОС-а не плаћају котизацију, постигле су врло добре резултате и то:

1. Александра Бојовић.......42+9+10 кругова,
2. Вања Миливојчевић.......42+9+8 и
3. Кристина Радовановић...39

Најуспешније даме

Неизвестан пласман је био и међу мушкарцима, а резултати следећи:

1. Слободан Боснић.......48 кругова,
2. Александар Крстић....45+10,
3. Милан Bуковић..........45+9

Најуспешнији мушкарци

Победник турнира је гађајући из „Валтера П-38“ остварио скоро максималан учинак од 48 поена. Поред пехара и дипломе Слободану је припао и прелазни пехар на коме ће бити изгравирано његово име и презиме за 2020. годину. 

Главну награду, бајонет на постољу, је победнику Слободану Боснићу предао председник секције колекционара др Горан Бојовић.

Победник Слободан БоснићНа крају, др Горан Бојовић се захвалио свим учесницима, гостима и такмичарима што су у овом сложеном тренутку нашли воље и храбрости да дођу и учествују на турниру показавши да је несломиви дух оно што се показује и доказује у тешким тренуцима. Овим речима је турнир затворен уз захвалност часописима који прате дешавања на турниру дуги низ година али и жељом да следећи ,15. по реду, сусрет дочекамо у релаксиранијој атмосфери.

 

Др Горан Бојовић