^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

Sajt www.naos.org.rs koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu i ubrzaju vam učitavanje sadržaja. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom privatnosti i Uslovima korišćenja.

Отворено писмо политичким странкама

НАОС је упутио отворено писмо политичким странкама које учествују на "Изборима 2020" следеће садржине:
 

НОВА ВЛАСТ ДА ОМОГУЋИ БОЉЕ ПРОПИСЕ ЗА ВЛАСНИКЕ ОРУЖЈА

Време је да власт покаже искрено поштовање према легалним власницима и корисницима оружја који представљају једну квалитетну групацију људи који поштују прописе и врло су лојални својој држави. Наглашавамо да у Србији има око 580.000 легалних власника оружја, а они су грађани са правом гласа који са члановима својих породица чине преко милион гласача.

Већ дуго времена легални власници оружја за личну безбедност плаћају непримерен годишњи порез на регистровано оружје (који скоро да не постоји нигде у свету) а који често износи више од вредности самог оружја.

Законом о оружју и муницији из 2015. године легалним власницима оружја је нанета велика штета у смислу не поштовања стеченог права и наплаћивања већ једном плаћених такси.

Према статистичким подацима учешће легалног оружја у извршењу кривичних дела је око 1,8 %. Што представља озбиљан разлог да прописи о оружју треба да буду либералнији и подстицајни за грађане Србије да ако желе да имају оружје то буде на легалан начин. Наравно на другој старни санкције за поседовање оружја „на црно“ треба да буду строжије, а нарочито судска пракса у изрицању санкција. Морамо бити свесни чињенице да криминалце прописи углавном не интересују и да су они увек окренути „црном тржишту“, док легални власници заиста представљају квалитетан и дисциплинован слој становништва Србије.

Сматрамо да је важно да јавност зна тачне податке о наоружаности грађана Србије. У Србији има око 900.000 комада регистрованог ватреног оружја које је у власништву око 580.000 грађана. Статистички то значи да је тек око 8% грађана наоружано. Поређења ради у Америци је преко 80% грађана наоружано, у Финској, Норвешкој и Швајцарској легално оружје има сваки други грађанин. Враћање обавезног служења војног рока би значајно подигло образовање о оружју. Оружје не сме бити табу тема. Виши ниво образовања о оружју ће апсолутно утицати на смањење илегалног оружја. У том циљу потребно је да се донесу либералнији прописи о оружју и једноставнији услови да се дође до легалног оружја.

logo

Национална асоцијација за оружје Србије очекује од нове власти разумевање и подршку у напору да направи савремен правни миље за живот и рад власника оружја достојан човека. Сматрамо да ће узајамна подршка отворити пут ка напретку демократског друштва и људских права у земљи.

 

Срдачан поздрав,

Мр Зорица Суботић 

П р е д с е д н и ц а