^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

Usvojen novi ZOM


Управо усвојен Закон о оружју и муницији

 

Као што вам је познато управо је усвојен нови Закон о оружју и муницији. Какав је? Па ми смо га окачили на сајт уколико вам је мрско да претражујете сајт ресорног Министарства предлагача. Видећете и сами да је то мали и јадан помак ка ономе што остале државе одавно имају: добили смо право да ваздушне пушке купујемо без одобрења, да муницију купујемо на оружни лист без ограничења и одобрења, да пунимо муницију за олучене цеви за сопствене потребе, да купујемо и носимо гасне спрејеве и електрошокере, истини за вољу ова последња бенефиција и није бенефиција, јер претходни закон то није ни третирао. Добили смо неке мале бенефите код транспорта мање колчине оружја - мисли се на привреднике и право на куповину лукова и стрела без одобрења и пријаве под условима као и ваздушно оружје.

fles2

Да ли овим побољшањима више личимо на свет око нас и свет у који се боримо да уђемо, па бојим се да не. Тај свет на пример не познаје термин „конвертибилно оружје" које изгледа постоји само у нашем новом закону (дефинисаном у чл. 3 тачка 11. преко гасног, стартног и сигналног оружја који се помињу у Закону у истом чл. 3 тачка 36. и више нигде у смислу категоризације). Мора се признати да је за ову врсту реплика оружја (конвертибилно) резервисано место у категорији ватреног оружја које као што знате подлеже одобрењу, лекарском прегледу, порезу и још целом списку услова. Посебно се осврћемо на чињеницу да ова категорија „оружја" која је прескочила дефиницију (гасно, стартно и сигнално) у новом Закону, има широку примену у свакодневном животу цивилног друштва и није нечији хир, или на крају задовољство, а ради се о примени у привредним гранама као што су туризам (планинари и извиђачи, људи који се баве туризмом везаним за пловила), стартовање трка, растеривање птица на аеродромима, позоришне представе, обука и дресура паса и тд. У земљама европске уније, то је оружје коју на киоску свако пунолетно лице може да купи без икаквог одобрења. Рекло би се да Закон има особину мало греје, а мало хлади. Укинута је категорија трофејног оружја, а уведена је категорија колекционарске дозволе.

Још неке новости које су „унапређене" су да ловци могу да позајме своје оружје ловцу који има оружни лист за исту врсту оружја али сад морају да то пријаве полицијској управи. Пазите до сад је то могло без пријаве! И не љутите се првобитни предлог је био да морате бити са особом којој сте позајмили оружје у време трајања позајмице. Изборили смо се да ловачки карабински метак остане у употреби, па зато што нема ношења кратког оружја у лову немојте да се љутите.

И коначно, од 14 амандмана и предлога целог нашег закона који смо урадили после јавне расправе у којој смо сви заједно учествовали можемо да кажемо да ни овог пута ресорно Министарств није имало слуха за мишљење и став цивилног друштва, те се ми (НАОС) можемо похвалити да нам је не рачунајући сугестије које су усвојене током јавне расправе прихваћено и усвојено 7 амандмана.

На крају напомињемо да ће се Закон примењивати годину дана након ступања на снагу што вероватно представља време за које треба да се донесу пратећа подзаконска акта. Ново у овом Закону је и регулисање легализације нелегалног оружја што претходни није познавао, па ето већ имамо легализацију која је ступила на снагу три недеље после Закона и трајаће три месеца, што је добро и дуже него ни једна до сад.

Komentari  

 
0 #7 Judson 30-05-2017 22:38
Cześć wszystkim. Chciałem tylko zgłosić że strona co jakiś czas nie
działa...

Feel free to visit my website: jak zarobić 100 zł w tydzień: http://sg6edge.pl/
 
 
+1 #6 Nenad Solesa 23-01-2017 12:35
Za ulazak u skupstinu Srbije , kazu potrebno je 200.000 glasova ....imaju li vlasnici oruzja i njihova organizacija snage da se udruze i da svoj status na taj nacin rese.....proble ma ima mnogo , gomilaju se godinama.Diskre ciono pravo MUp-a je posebna prica,oduzimanj e oruzja svima na istoj adresi stanovanja itd.Napravite dogovor sa nekom od stranaka, potpisite sporazum i krenimo sa animiranjem lovaca i njihovih familija ....za 200.000 + glasova svima smo zanimljivi ...bas kao i u Americi
 
 
+2 #5 Gamal 26-05-2015 14:37
Nije čak ni zakon sporan, dobro je što su uklonjeni nonsensi (ograničenje broja metaka za godinu, omogućavanje laboracije municije, a pozdravljam i obavezan lekarski pregled). Problem je pristup posedovanju oružja u širem kontekstu, a to pokazuje izuzetno restriktivno tumačenje zakona, naročito u samoodbrani i kod izdavanja oružnog lista. Administracija ljubomorno čuva diskreciono pravo da odobri/ne odobri posedovanje kao i upotrebu oružja (da neko slučajno ne uzme zakon u svoje ruke). Kod procene upotrebe sile u samoodbrani osnovna je procena psihičkog stanja onoga ko se brani (valjda zato što će mu se oprostiti što je nasrnuo na provalnika/nasi lnika samo ako je sišao s uma?!). Ne odustaje se od principa da je samo državni aparat ovlašćen da koristi silu u bilo kom smislu i da se to pojedincu nikako ne dozvoli. Pravo na samoodbranu i upotrebu oružja u slučaju preče nužde je bilo i ostalo imaginarna i deklarativna kategorija.
 
 
+4 #4 Душан 27-04-2015 21:53
Не видим да је нови закон у било чему бољи изузев кад је у питању куповина муниције !!! За тај део свака част,ал све остало нарочито за ловце је беспотребно изкомпликовано, ......
 
 
+3 #3 Pedja 08-04-2015 10:09
U Italiji ima izreka koja kaže da se nožem može seći hleb ali je i najčešće oružje. Da li znači da treba zabraniti prodaju noževa ? Mada ima i toga da je zbog EU propisa samostrel u Italiji proglašen za oružje a u San Marinu je suvenir !
 
 
+7 #2 Дамјан Арсић 20-03-2015 18:54
Потпуно се слажем са господином Бранимиром који је пре мене коментарисао нови закон ...
Делови у којима је заком постао либералнији су заиста ствар здравог разума (набавка муниције на оружни лист, самостално лаборисање муниције за сопствене потребе, набавка ваздушних пушака, колекционарска дозвола, итд ...). Међутим закон и даље не стимулише онога који не жели да крши исти! Зашто би неко сада легализовао неку кратку цев када је једино што добија за то ПОРЕЗ који плаћа сваке године, и то на ствар која није ни луксуз, ни средство за стицање материјалних добара.
А што се тиче тих колекционарских дозвола претпостављам да нас ту тек чека неко изненађење у виду таксе на издавање те дозволе ...
И ко зна шта све још у виду подзаконских аката ...
И најивше ме нервита што нам се сви закони доносе као по некој директиви, по убрзаној процедури, да би се "са нечим ускладили" ...
 
 
+12 #1 Бранимир Живановић 19-03-2015 23:22
Донет је нови закон. Лепо и није лепо. Много труда је уложено и много разумних решења предложено, али тога у коначном тексту нема.
Када је у питању оружје за личну безбедност, све се урадило да лојалном, поштеном грађанину дојади и да размишља о својој безбедности.
Да ли је у питању конформистичка тежња државног чиновничког апарата да функционише у "стерилним " условима по систему што више ограда и ограничења, лакши рад и мање одговорности, или је нешто много драстичније у питању?
Давно је разјашњено да ПРОХИБИЦИЈА РАЂА КРИМИНАЛ. Учините неку материју тешко остваривом кроз легалне токове - оствариће се кроз нелегалне. Оно што је једноставно остварити, није профитабилно криминогеном миљеу, колико би било оно за шта постоји интерес да се оствари кроз нелегалне токове. Тиме се добија сасвим супротан ефекат Закона, без обзира на одлучност државе у контроли спровођења истог.
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži