^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

Sajt www.naos.org.rs koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu i ubrzaju vam učitavanje sadržaja. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom privatnosti i Uslovima korišćenja.

Usvojen novi ZOM


Управо усвојен Закон о оружју и муницији

 

Као што вам је познато управо је усвојен нови Закон о оружју и муницији. Какав је? Па ми смо га окачили на сајт уколико вам је мрско да претражујете сајт ресорног Министарства предлагача. Видећете и сами да је то мали и јадан помак ка ономе што остале државе одавно имају: добили смо право да ваздушне пушке купујемо без одобрења, да муницију купујемо на оружни лист без ограничења и одобрења, да пунимо муницију за олучене цеви за сопствене потребе, да купујемо и носимо гасне спрејеве и електрошокере, истини за вољу ова последња бенефиција и није бенефиција, јер претходни закон то није ни третирао. Добили смо неке мале бенефите код транспорта мање колчине оружја - мисли се на привреднике и право на куповину лукова и стрела без одобрења и пријаве под условима као и ваздушно оружје.

fles2

Да ли овим побољшањима више личимо на свет око нас и свет у који се боримо да уђемо, па бојим се да не. Тај свет на пример не познаје термин „конвертибилно оружје" које изгледа постоји само у нашем новом закону (дефинисаном у чл. 3 тачка 11. преко гасног, стартног и сигналног оружја који се помињу у Закону у истом чл. 3 тачка 36. и више нигде у смислу категоризације). Мора се признати да је за ову врсту реплика оружја (конвертибилно) резервисано место у категорији ватреног оружја које као што знате подлеже одобрењу, лекарском прегледу, порезу и још целом списку услова. Посебно се осврћемо на чињеницу да ова категорија „оружја" која је прескочила дефиницију (гасно, стартно и сигнално) у новом Закону, има широку примену у свакодневном животу цивилног друштва и није нечији хир, или на крају задовољство, а ради се о примени у привредним гранама као што су туризам (планинари и извиђачи, људи који се баве туризмом везаним за пловила), стартовање трка, растеривање птица на аеродромима, позоришне представе, обука и дресура паса и тд. У земљама европске уније, то је оружје коју на киоску свако пунолетно лице може да купи без икаквог одобрења. Рекло би се да Закон има особину мало греје, а мало хлади. Укинута је категорија трофејног оружја, а уведена је категорија колекционарске дозволе.

Још неке новости које су „унапређене" су да ловци могу да позајме своје оружје ловцу који има оружни лист за исту врсту оружја али сад морају да то пријаве полицијској управи. Пазите до сад је то могло без пријаве! И не љутите се првобитни предлог је био да морате бити са особом којој сте позајмили оружје у време трајања позајмице. Изборили смо се да ловачки карабински метак остане у употреби, па зато што нема ношења кратког оружја у лову немојте да се љутите.

И коначно, од 14 амандмана и предлога целог нашег закона који смо урадили после јавне расправе у којој смо сви заједно учествовали можемо да кажемо да ни овог пута ресорно Министарств није имало слуха за мишљење и став цивилног друштва, те се ми (НАОС) можемо похвалити да нам је не рачунајући сугестије које су усвојене током јавне расправе прихваћено и усвојено 7 амандмана.

На крају напомињемо да ће се Закон примењивати годину дана након ступања на снагу што вероватно представља време за које треба да се донесу пратећа подзаконска акта. Ново у овом Закону је и регулисање легализације нелегалног оружја што претходни није познавао, па ето већ имамо легализацију која је ступила на снагу три недеље после Закона и трајаће три месеца, што је добро и дуже него ни једна до сад.