^ Nazad na vrh
Serbian English German Russian Spanish

ESC - Evropska streljačka konfederacija

ESC - Evropska streljačka konfederacija
Moskva, Rusija, 10.09.2013.

Jasna Šekarić izabrana u Sportski komitet ESK

Picture1MOSKVA, 10. septembar (Info centar). - Jasna Šekarić proslavljena srpska olimpijka izabrana je u Sportski komitet Evropske streljačke konfederacije (ESK) na glasanju u Osijeku u toku Prvenstva Evrope MK oružjem krajem jula i početkom avgusta ove godine, saopšteno je u sedištu ESK u Moskvi.

U komitet je izabrana, takođe u Osijeku, Petra Zublasing italijanska reprezentativka puškom, dok su u u toku Šampionata Evrope u gađanju glinenih golubova i trčećeg vepra u Sulu u Nemačkoj izabrani takmičar u gađanju trčećeg vepra Jožef Sike iz Mađarske i ruski strelac na glinene golubove Vasili Mosin.

Preostala tri mesta u Sportskom komitetu ESK popuniće se glasanjem strelaca na Šampionatu Evrope vazdušnim oružjem u februaru 2014. u Moskvi i u gađanju glinenih golubova u julu u Budimpešti.

Picture2

Ovo je prvi put u istoriji ESK da se bira Sportski komitet koji će imati sedmoro članova – dva za pušku, dva za pištolj, dva za glinene golubove i jedan za trčećeg vepra. U Moskvi će se birati drugi članovi za pušku i pištolj (mora da budu muškarci)  a u Budimpešti za glinene golubove (mora da bude žena) jer je, tamo gde ima dva mesta, uslov da budu zastupljena oba pola.

- Moj izbor vidim i kao priznanje i streljačkom sportu Srbije koji je u veoma teškim okolnostima, bez objekata i kvalitetne opreme i municije, dostigao olimpijske visine. Pokazalo se, u toku predlaganja i usvajanja novih pravila da su se strelci u Međunarodnoj federaciji spotskog streljaštva - ISSF aktivno uključili, dali mnogo opravdanih primedbi i iskazali u velikoj meri nezadovoljstvo, ali se njihov glas malo poštovao – kaže Jasna Šekarić. - Dobro je što je ESC osnovalo ovo telo, jer mislim da i na nivou Evrope ima dosta poslova u čije rešavanje moraju da budu uključeni i strelci. Razgovaraću sa članovima Sportske komisije ISSF da nam prenesu iskustva i da pokušamo da ne napravimo iste greške. Moraću dobro da proučim i pravilnik komiteta da vidim kakve su naše obaveze i prava – rekla je  Jasna Šekarić.

Jasna Šekarić je sedam puta učestvovala na OI (1988-2012) i osvojila pet medalja: zlato i bronzu 1988, srebra 1992, 2000. i 2004. Ima tri svetska zlata, srebro i bronzu, a sa EŠ pet pojedinačnih i jednu ekipnu zlatnu medalju. U finalu Svetskog kupa osvojila je šest kristalnih globusa. Sa Svetskih kupova ima 61 trofej: 37 zlatnih (prva 1986. u Minhenu, poslednja 2010. u Sidneju), 14 srebrnih (prva u Bukureštu 1986, poslednja u Minhenu 2007) i deset bronzanih (prva u Sulu 1988, poslednja u Fort Beningu 2013). Bila je i svetska rekorderka.

Petra Zublasing je evropska šampionka 2009. i ove godine pobednica Svetskog kupa u Granadi. Jožef Sike je trostruki svetski i sedmostruki evropski šampion u gađanju trčećeg vepra, a Vasili Mosin je prvak Evrope iz Beograda 2011. i bronzani sa OI iz Londona u gađanju glinenih golubova - dubl trap. 

Izvor: SSS - Streljački Savez Srbije - 24.09.2013.

 

Komentari  

 
+5 #1 Душко 25-09-2013 13:46
Све честитке нашој славној олимпијки Јасни Шекарић на избору у Спортски комитет ЕСК. Јаснин избор је још једно признање њој као врхунском стрелцу али наравно и српском стрељаштву. Уверен сам да ће у овом телу ЕСК Јасна, са својим огромним стрељачким искуством, дати пун допринос на задовољство пре свега стрелаца који се до сада нису питали за нека правила у стрељаштву.
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži